Katedra žurnalistiky spustila portál Rodina a médiá + video

Internetový portál Rodina a médiá, ktorý je prístupný od začiatku októbra tohto roka, je určený prevažne rodičom, učiteľom alebo vychovávateľom. Zameriava sa na problematiku médií vo vzťahu k rodine a rodinnú mediálnu výchovu.V roku 2008 sa na pôde Katolíckej univerzity (KU) v Ružomberku konal svetový kongres Rodina a médiá. Stal sa podnetom pre odborníkov z Katedry žurnalistiky Filozofickej fakulty KU v Ružomberku k navrhnutiu webovej stránky o rodine a médiách.  Táto webová stránka ponúka články, rady pre rodičov  a tiež publikácie na stiahnutie. Jej súčasťou je aj poradňa, v rámci ktorej môžu rodičia požiadať tvorcov stránky o radu v súvislosti s výchovou detí a médiami.

Príprava stránky bola súčasťou projektu VEGA – Socializačné a desocializačné vplyvy médií na rodinné prostredie.  Zástupca vedúceho tohto projektu Pavel  Izrael mal na starosti koordináciu, prípravu a čiastočne aj tvorbu stránky.  Po odštartovaní webovej stránky sa vyjadril: „Ohlasy máme dobré, ale zatiaľ len z okruhu ľudí, ktorí vedeli o príprave stránky, pretože sa stránka ešte nedostala do pozornosti širšej verejnosti.“

Hoci projekt VEGA tento rok končí, katedra žurnalistiky má záujem priebežne stránku aktualizovať a naďalej rodičom ponúkať cenné informácie, potrebné pre výchovu detí k zodpovednému používaniu médií.

Bašistová Andrea

Autori: Vladimíra Gábrišová, Dominika Husárová