V kolégiu KU prednášal profesor Milan Stanislav Ďurica + video

Kolégium Katolíckej univerzity v Ružomberku (KU) pozvalo medzi seba prof. Milana Stanislava Ďuricu, aby prednášal o Andrejovi Hlinkovi a Jozefovi Tisovi.

Politická kontinuita alebo zlom? Andrej Hlinka a Jozef Tiso. Taký je názov prednášky, ktorú si  Ďurica pripravil na prosbu kolégia. Prednáška odznela 8. októbra v konferenčnej miestnosti v budove Univerzitnej knižnice za účasti nielen študentov, ale aj z radov verejnosti. Ďurica priblížil život oboch týchto slovenských politikov. Keďže Ďurica žil počas ich pôsobenia, hovorí, že mal možnosť oboch poznať a s jedným z nich sa aj rozprávať. Skonštatoval, že aj keď riešili problémy inak, vďaka rozdielnemu temperamentu a odlišnému vedeckému prístupu u oboch môžeme pozorovať podobnú politiku. Tá má korene v kňazskom povolaní a dobrom rodinnom zázemí.

Súčasťou prednášky bol aj hudobný program, v ktorom Marta Mažiarová a Veronika Súkeníková ako duo zobcových fláut zahrali skladby Georga Friedricha Händla a Jacquesa Christophea Naudota.

Milan Stanislav Ďurica  sa narodil 13.augusta 1925 v Krivanoch (okres Sabinov). Vstúpil do Saleziánskej spoločnosti sv. Jána Bosca. Po dlhé roky študoval a aj prednášal na zahraničných univerzitách. Po spromovaní na Fakulte politických vied Univerzity v Padove, ho pozvali za asistenta, dosiahol habilitáciu na docenta a získal titul profesora. Pôsobil  na tejto univerzite 39 rokov a viedol katedru Dejín strednej a východnej Európy. Po dosiahnutí vekovej hranice sa presťahoval do Bratislavy. Tu ešte 12 rokov prednášal cirkevné dejiny na Rímskokatolíckej Cyrilometodskej  bohosloveckej fakulte Univerzity Komenského.

 Mária Lednická

Autori: Monika Marušicová, Ivana Šalgová