Administrátor Pulitzerovej ceny: Príbehy čakajú, kedy ich niekto vyrozpráva + video

Sig Gissler previedol ružomberské publikum zákulisím elitnej novinárčiny.

Dlhoročný novinár a profesor na prestížnych amerických univerzitách Sig Gissler je mužom, na ktorého sa každoročne upierajú pohľady novinárov z celého sveta. Práve on oznamuje laureátov Pulitzerovej ceny. „Dostať Pulitzerovu cenu je lepšie ako dostať Oscara,“ porovnal dve prestížne ocenenia. Vysokoškolskému publiku zhromaždenému v aule Katolíckej univerzity v Ružomberku opísal, čo vyhláseniu výsledkov predchádza: očakávanie je dramatické, redakcie sú v napätí, po vyhlásení však strieľa šampanské a „staré mamy sú šťastné“.

Pulitzerova cena, ktorá je nazvaná po legendárnom novinárovi Josephovi Pulitzerovi, je udeľovaná v 21 kategóriách. Až 14 z nich pripadne novinárom – získať ju môže aj amatér, ale jeho príspevok či fotografia musí vyjsť v profesionálnom periodiku. Ďalších päť cien je udeľovaných v knižnej, po jednej v dramatickej a hudobnej oblasti. Víťazi sú zverejnení v apríli, ale porota, ktorá v každej kategórii vyberá troch finalistov, zasadá už vo februári. Z nich výkonný výbor vyberie celkových výhercov.

Do žurnalistických kategórií bolo v tomto roku prihlásených okolo tisíc príspevkov. Najviac zarezonoval článok s názvom For cops, no limit, ktorý zverejnil denník Sun Sentinel. Zaoberal sa prehreškami floridských policajtov, ktorí porušovali najvyššiu povolenú rýchlosť, čo malo za následok straty na ľudských životoch. „Príbehy tu niekde sú, len čakajú na to, kedy ich niekto vyrozpráva,“ zdôraznil Gissler prítomným študentom žurnalistiky.

Sig Gissler sa narodil v Chicagu. Vyštudoval na Lake Forrest College. Pracoval pre rôzne redakcie, v roku 1967 sa stal šéfredaktorom The Milwaukee Journal. Potom učil na Stanford University, neskôr na The Columbia University Graduate School of Journalism. Administrátorom Pulitzerových cien je od roku 2002. Na Slovensko pricestoval na pozvanie týždenníka The Slovak Spectator.

Mária Lednická

Autori videa: Soňa Filipová, Lucia Kanderová